2024/03/29

 

ŠIŲMETĖ JAVAPJŪTĖ – LENKTYNĖS SU LIETUMI

Į įmirkusią ražieną įvažiuoti technikai rizikinga. Nežinia, kada šį lauką bus galima arti ir paruošti sėjai. Autorės nuotrauka

Sunkiai, bet pamažu į pabaigą artėja šių metų javapjūtė, baigiamas doroti kai kurių ankštinių kultūrų derlius. Dideliu optimizmu rajono ūkininkai netrykšta, bet dauguma linkę manyti, kad Dievo į medį visgi vyti nereikia. Prasti orai sumaišė planus gauti rekordinį derlių, bet duonos, rodos, turėtų užtekti. Žinoma, daug kur vėluoja arimas ir sėja. Nemažai laukų gerokai įmirkę. Vėl naujas rūpestis žemdirbiams, sugebėjusiems nuimti derlių.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Prakalbo apie ekstremalią padėtį

Visi kalbinti ūkininkai sakė, kad yra gamtos įkaitai. Viskas jos valioje šiuo metu. O valia tokia – lyja ir lyja, dirvos mirksta. Padėtis išties rimta. Vėluoja sėja. Kalbama ir apie ekstremalios padėties skelbimą, kreipimąsi į Nacionalinę mokėjimo agentūrą, kad netaikytų baudų ūkininkams, kurie yra deklaravę, kad sės žieminius kviečius vietoje žirnių, o šiandien technika į tuos plotus negali įvažiuoti.

Pasak skapiškėno ūkininko, rajono Tarybos nario Algirdo Notkaus, bus šią savaitę šaukiamas Tarybos Kaimo ir bendruomenių reikalų komiteto posėdis.

„Kalbėsime apie ekstremalios padėties skelbimą. Ūkininkai negali pradėti sėjos, dirvos neįvažiuojamos. Šiuo metu renkame duomenis apie tikrą rajono ūkininkų padėtį. Manau, kad seniūnijų darbuotojams pateikiama informacija apie javapjūtę nėra objektyvi. Dalis ūkininkų nori pasirodyti, kad yra geresni žemdirbiai, ir nukultų javų kiekį pagražina. Taip galima spėti pasižvalgius aplinkui.

Plika akimi matyti, kad dar yra nemažai nenupjautų plotų. Nežinia, kaip sekasi smulkiems ūkininkams, nes apie juos duomenys nekaupiami. Visus tuos dalykus reikia aptarti. Žinau, kad Ūkininkų sąjunga jau prašė Nacionalinės mokėjimo agentūros, kad dėl sunkios situacijos dorojant šių metų derlių, 70 proc. išmokų ūkininkams būtų anksčiau išmokėtos“, – sakė pašnekovas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video