2024/04/25

 

RAJONE PAJUDĖJO NAFTA IR AMONIAKU UŽTERŠTŲ TERITORIJŲ TVARKYMAS

Lietuvos geologijos tarnybos duomenimis, didžiąją dalį visų užterštų teritorijų Lietuvoje sudaro įvairios naftos produktų bazės, technikos kiemai, degalinės, trąšų ir pesticidų sandėliai, sąvartynai. Daug šio „palikimo“ susidarė sovietiniais metais. Tai vadinamoji „istorinė tarša“, buvusi iki 1990 metų.

Specialistų teigimu, pagrindinės teršiančios medžiagos yra naftos produktai, kuriais gali būti užteršta daugiau nei 40 proc. visų nešvarių teritorijų.

Tokių taršos židinių yra likę ir Kupiškio rajone.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Tvarko labiausiai užterštas

Rajono Taryba rugpjūčio 31 dienos posėdyje patvirtino buvusių naftos bazių Rudiliuose ir Naiviuose teritorijų, kurios yra laikomos potencialiais taršos objektais, tvarkymo planus.

Pasak Savivaldybės Viešųjų pirkimų ir strateginio planavimo skyriaus vedėjo Arūno Valintėlio, tose teritorijose bus valomas benzinu, dyzelinu, tepalais užterštas gruntas – užterštą gruntą reikės iškasti ir išvežti į įmonę, utilizuojančią teršalus, ir į tą vietą atvežti švaraus grunto.

Užterštų teritorijų tvarkymo planas yra patvirtintas aplinkos ministro įsakymu. Šie darbai bus atliekami pagal Aplinkos ministerijos organizuojamą europinį projektą. Savivaldybei tereikės prisidėti tik 5 proc. lėšų. Preliminariai abiem minėtoms užterštoms teritorijoms Kupiškio rajone sutvarkyti iš viso reikės 215 tūkst. eurų (Rudiliams – 146 tūkst. eurų, o Naiviams – 69 tūkst. eurų).

„Buvę kolūkio laikų pesticidų sandėliai rajone yra ankstesniais metais sutvarkyti. Pastaruoju metu rajone buvo parengti 4 užterštų teritorijų tvarkymo planai. Juos rengė Geologijos tarnyba prie Aplinkos ministerijos.

Be minėtų Rudiliuose ir Naiviuose, dar yra ir Kupiškyje, Technikos g., buvusios amoniako bazės teritorijos sutvarkymo planas. Ten azoto junginiais buvo užteršti požeminiai vandenys. Čia tvarkymo darbai jau vyksta. Šiaip azotas yra trąša, bet per didelė jo koncentracija kenksminga aplinkai ir žmogui. Jei požeminis vanduo negauna deguonies, negali skaidytis jame esanti didžiulė azoto junginių koncentracija.

Todėl ten išgręžti keli gręžiniai, kad gruntinis vanduo gautų deguonies ir mažėtų jo tarša. Taip pat yra parengtas planas sutvarkyti Noriūnų MSMV naftos bazės teritoriją. Šiuo metu paskelbtas darbų konkursas“, – sakė Viešųjų pirkimų ir strateginio planavimo skyriaus vedėjas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video