2024/03/29

 

BIBLIOTEKOS PERTVARKA – UŽ DARBUOTOJŲ NUGARŲ?

Rajono Tarybos posėdyje, vykusiame rugpjūčio 31 dieną, didesnių diskusijų sulaukė Kupiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos ir jos padalinių struktūrinių pertvarkymų 2017–2020 metų plano patvirtinimas.

Kupiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos ir jos padalinių struktūrinių pertvarkymų 2017–2020 metų planą
pristatė Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Jurgita Trifeldienė ir Kupiškio viešosios bibliotekos direktorius Algirdas Venckus.
Autorės nuotrauka

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Tartasi su gyventojais

Šį planą pakomentavo Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Jurgita Trifeldienė.

Pasak jos, optimizuoti bibliotekų tinklą mintis kilo dėl prastėjančios demografnės situacijos. Kaimuose ypač mažėja gyventojų.

Buvo svarstyta, kas geriau, ar įkurti mobilias bibliotekas, kurios pagal iškvietimą vyktų pas skaitytojus, ar palikti įprastose vietose skaitytojų aptarnavimo punktus. Pasirinktas pastarasis variantas.

Mat kaimo žmonės į bibliotekas  ateina ne tik knygų. Ten yra viešo interneto prieigos. Ne visi dar namuose gali naudotis kompiuteriais. Kaip pertvarkyti bibliotekas, buvo tariamasi ir su vietiniais gyventojais. Juos sukviesti padėjo seniūnijos.

„Džiaugiamės, kad bibliotekos nėra uždaromos, kad jos veiks porą valandų įprastomis dienomis. Mažinant administracinę naštą, atsisakyta viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotojo etato. Toks etatas, kai darbuotojų yra iki 50, galimas tik išimtinais atvejais. Dalis bibliotekos padalinių perkeltos į mokyklas. Nebeliks prastai šildomų patalpų, bibliotekininkams gerės darbo sąlygos“, – apie pokyčius pasakojo Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja.

Susirūpino darbuotojais

Tarybos narė Vilija Morkūnaitė klausė, ar keičiantis bibliotekų tinklo struktūrai visi bibliotekininkai gaus atleidimo lapelius.

Atsakyta, kad jie bus tik informuoti apie pasikeitusį darbo krūvį, pareigybių pokyčius

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“



Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Šešias rajono bibliotekas numarins tyliai. Kas sekantis?

  • Nemanau, kad specialiai pas mus viskas uždarinėjama.Paprasčiausiai esame nykstantis mažas miestelis. Čia nėra kur normaliai dirbti, kad uždirbti.Kelis kartus per metus turkštis baseine gali sau leisti kad ir 500 e uždirbantis žmogus? Retorinis klausimas… O kiek pas mus dirbančių už minimumą? Taigi nėra ko virkaut , kad baseino nebus- mes paprasčiausiai jo neišlaikysime, o iš dangaus eurai gi nenukris. Nors ir „auksinė valdžia“ tegu sėdi merijoje – esame gūdus užkampis ir niekam neįdomūs. Mokyklos…- kokios mokyklos be mokinių??? Ogi jokios, nors mokytojai kasdien „šoktų kepurines“ prieš kiekvieną dar esantį savo ugdymo „objektą-subjektą“- nuo to mokinių nedaugės. Todėl negraužkime ir nekaltinkime vieni kitų- likimo esame „nublokšti“ gyventi tame pačiame žemės lopinėlyje ir stenkimės taikiai sugyventi ČIA . Arba renkamės kitą variantą..

    • Prieš rinkimus vaikščiojau į susitikimus su būsimais valdžios žmonėmis. Tai jie viso to nepastebėjo ir žadėjo,žadėjo… Paprastas miestelėnas su tuo minimumu suprato, kad bus taip. o merui reikėjo padaryti pinigines investicijas, kad suprastų. Tas pats ir su žiedu prie autobusų stoties. Ar pinigų nėra kur dėti? Neskelbia kiek kainavo. Bene uždarbis draugams? Tada suprantama.

  • Ar ponas Apsega dalyvauja bibliotekos renginiuose? Neteko matyti. Kalba, kad tik kalbet. O remiantis straipsniu optimizavimo procesas vyko gana demokratiskai. Darbuotojams pagerinta darbo aplinka.

  • Absurdas! Pirmąkart girdim , kad bibliotekos punktas bedirbs tik pora valandų per dieną. Esame šokiruoti. Skaitytojams prie kompiuterio nebus kada pasinaudoti. O apie mokymus ir konsultacijas ir kalbos nėra. Sutaupys ir mažesnes išeitines išmokės.

  • be komentarų… Viskas geriau prie šios valdžios: ir baseinas,ir bibliotekos, ir mokyklos…

Rekomenduojami video