2024/03/29

 

„STICHIJŲ“ ĮKVĖPTOS MINTYS

Mariaus Skrupskio nuotrauka

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Nuaidėjęs nuskambėjęs Kupiškio „Stichijų“ festivalis, pagardintas čia neregėtu vandens formulių žaismu, dar kartą akivaizdžiai parodė, kad marios yra svarbiausias žmonių traukos objektas ir tas gelbėjimosi ratas, galintis išjudinti rajono gyvenimą. Šiuo metu tikrai neturime kito panašaus traukos objekto. Juk negalime pasigirti nei gamta, nei kitokiais išskirtinumais, kurių neturėtų ir kaimyniniai rajonai.

Idėjų, kad marios taptų patrauklesnės, žmonės siūlo įvairių.
Antai po šios šventės girdėjau samprotavimų, kad ne tik per festivalį, bet ir kitu metu ten galėtų veikti pirtelė. Pasimėgauti jos teikiamais malonumais ir marių vandens atgaiva už tinkamą kainą norinčių tikrai atsirastų.

Taip pat ne vienas žmogus apgailestauja, kad kažkur ore pakibo planai prie Kupiškio marių statyti irklavimo bazę. Tokia bazė būtų naudinga ne tik sportuojantiems kupiškėnams, bet ir šalies, o gal ir pasaulio sportininkams, neštų naudą rajono biudžetui.

Dar vienas didžiulis Kupiškio minusas, trukdantis plėtoti turizmą, yra kempingo stoka. Šiuo atveju valdžia turi iš anksto paruoštą atsakymą – stinga privačios iniciatyvos. Tačiau kieno kito, jei ne jos rankose visi svertai, kad ši iniciatyva atsirastų. Pavyzdžiui, ne vienerius metus buvo panaši merdinčio elingo Aukštupėnų poilsiavietėje padėtis. Visgi šiuo metu ten atsirado pokyčių. Galima išsinuomoti valčių, irklentes, veikia kavinukė, vandenlenčių parkas. Gal ir ne visada ši veikla idealiai sustyguota, ne visada sulaukiama gausaus būrio klientų, bet graži iniciatyva judinama.

Manyčiau, kad Kupiškyje geriausia ir, galima sakyti, beveik įrengta vieta, tinkanti kempingui, būtų kairėje kelio pusėje, pievelėje netoli Aukštupėnų poilsiavietės tualeto. Gal tik prie jo reikėtų priestatėlio nors porai dušų įrengti ir vietai, kur į kanalizaciją keliautojai galėtų išpilti savo automobilinių tualetų turinį. Ten ir elektros įvadus kemperių stovėjimo aikštelėse, manau, būtų nesunku sumontuoti. Iš to ir finansinės naudos būtų. Vien nemokamu tualetu turistų nepritrauksime.

Kempingams nebūtinai turi būti skirtos atokios vietos gamtos prieglobstyje. Tam labiau tinka plotai arčiau civilizacijos. Pakeliauti po artimiausias kempingo apylinkes tokie motorizuoti keliauninkai dažnai išsiruošia atsivežtais dviračiais ar pėsčiomis.

Teko keliaujant kemperiu apsistoti ne viename kempinge. Pavyzdžiui, Krokuvoje jis buvo įrengtas naujame gyvenamųjų namų mikrorajone. Kažkur Vengrijoje, nelabai toli nuo pagrindinio kelio kaimelyje, o prie Balatono ežero kemperių knibždėte knibždėjo pakrantėje. Kroatijoje jų buvo ir prie pat Adrijos jūros, ir miesto pašonėje.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Labai puikus rašinys. Reikia tokių kupinų kupminčių. Vengrijoje netoli pagrindinio kelio.

Rekomenduojami video