2024/04/18

 

GROŽIO SALELĖS LUKONYSE

Alva Jackevičienė pasakojo, kad jų sodybos aplinką kuria ir puoselėja visa šeima. Autorės nuotrauka

Alva Jackevičienė pasakojo, kad jų sodybos aplinką kuria ir puoselėja visa šeima.
Autorės nuotrauka

Praėjusį šeštadienį Lukonių kaimo bendruomenė sukvietė savo apylinkių žmones, buvusius kraštiečius į tradicinę šventę „Sveikas, kaimynėli“. Joje netrūko spalvingų akcentų, vienu iš jų tapo gražiai savo sodybas tvarkančių lukoniečių pagerbimas. Apsilankę šiame Subačiaus seniūnijos kampelyje pabendravome su kelių sodybų šeimininkais, domėjomės, kaip jiems sekasi kurti ir puoselėti savo aplinkos grožį.

Jurgita BANIONIENĖ

Bitininkų kiemas

Įsukę į Jaunimo gatvėje įsikūrusių Jackevičių kiemą jame sutinkame sodybos šeimininkę Alvą Jackevičienę. Šie namai vietiniams puikiai žinomi, tikrai patraukia ir prašalaičių dėmesį. Pirmiausia tuo, kad kieme stovi bičių aviliai su prie jų dūzgiančiomis bitelėmis, puikuojasi medaus ir bičių dievo Bubilo skulptūra. Ji – jau garsių rajone bitininkų Igno ir Viliaus Jackevičių rankų darbas.

Jaukioje pavėsinėje, beje, irgi Alvos sūnų sumeistrautoje, susėdame pasikalbėti apie aplink kuriamą grožį. Pasak A. Jackevičienės, jie gyvena dėkingoje vietoje – namas kampinis, teritorija didelė – beveik 30 arų, todėl vietos kūrybai į valias.

Pašnekovė pasakojo, kad prieš 27 metus, kai atsikėlė čia gyventi, Lukonys buvo visai kitokie. Dabar nerasi sodybos, kurioje žmonės nesitvarkytų. Kiekvienas – pagal savo galimybes. Vieni daugiau į aplinkos puoselėjimą investuoja, kiti mažiau, tačiau pas visus švaru, tvarkinga. Kaimynas nuo kaimyno tuo užsikrečia, todėl kiekviena gatvė kasmet gražėja.

Pasak Alvos, ji polinkį tvarkyti aplinką, matyt, paveldėjo iš savo tėvų. Jų sodyba Kupiškyje, Vilniaus gatvėje, daug kartų buvo pripažinta pavyzdinga.
„Juk niekada nekuri tam, kad kitiems parodytum. Pačiam malonu gražioje aplinkoje gyventi“, – tikino lukonietė.

Sodybos priežiūra ilgą laiką gulė ant Alvos ir jos vyro pečių. Kai užaugo vaikai, ir jie aktyviai ėmė prie to prisidėti. Atsirado pirtis, šalia jos – ir tvenkinys. Naujai pastatyta pavėsinė tapo puikia atokvėpio vieta. Vos tik prasideda šiltasis sezonas, visi renkasi joje jaukiai pasisėdėti arba šeimos vyrų sumūrytame židinyje kepsnių išsikepti. Šalia pavėsinės stovi kubilas – praėjusių metų didysis pirkinys. Jį šeima nutarė pasidovanoti gimtadienių proga, mat beveik visi juos švenčia vienu metu – rudenį. Kitoje pusėje puikuojasi baseinėlis. Gėlėmis, kitokiais augalėliais apsodintas. „Gėlynus aš prižiūriu, norinčių ravėti daugiau neatsiranda“, – šypsojosi Alva. Prisipažino visokias gėles mėgstanti – pelargonijas, vienadienes. Jų daugiausia turguje nusiperka.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Labai darbštūs, be galo draugiški ir nuoširdūs žmonės. Didžiulės sėkmės ir sveikatos Jums visiems ateityje.

  • Linkėjimai Alvai, močiutei ir vaikams. Jūs visi šaunuoliai.

Rekomenduojami video