2024/03/28

 

„METŲ ŪKIO“ KONKURSAS ŠIEMET KUPIŠKYJE JAUNATVIŠKAS

Šiemet „Metų ūkio“ konkurso nugalėtojais pripažinti pieno ūkio šeimininkai Laimutė ir Laimutis Baltrūnai.
Autorės nuotrauka

Kelis dešimtmečius šalyje rengiamas „Metų ūkio“ konkursas, atkreipiantis visuomenės dėmesį į pažangiausius, moderniai, šiuolaikiškai dirbančius šeimos ūkius, vis sulaukia skeptiškų vertinimų: ar beverta, išsisėmė, nebėra norinčių dalyvauti, visi jau pabandė… Bet įvykus pagerbtuvėms, sukvietus laimėtojus ir prizininkus į būrį, surengus šventes rajonuose ir Kaune, kritikai nutyla, erzelis nurimsta. Taip iki kito karto, kitų metų.

Ada DVARIONAITĖ

Nėra tik subatėnų

Konkurso sumanytoja Lietuvos ūkininkų sąjunga turi gerus partnerius, kurie padeda rajonuose išlaikyti daugiametę iniciatyvą, tai Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba, rajono savivaldybės Žemės ūkio ir bendruomenių skyrius, talkina ir seniūnai. Visi kartu ieško ir kalbina pretendentus, dairosi sėkmingai startuojančių ir plėtojančių savo veiklą žemdirbių. Naujovių paieškos visada atsiperka, jeigu ne surastais išskirtiniais pasiekimais, tai gražiu bendravimu, ūkininkų bendruomenės telkimu, įvairių žemės ūkio veiklų patirties sklaida.

Vienas iš aktyvių konkurso organizatorių, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos rajono biuro augalininkystės konsultantas Gintas Jakštonis, pabrėžė, kad šiemet surinkta įvairesnių pretendentų, beveik visi jauni žmonės, nėra itin stambių ūkių šeimininkų, dalyvauja ekologinio ūkininkavimo atstovė. Naujos pavardės, nauji žmonės, vyksta graži kartų kaita. Pasak konkurso vertinimo komisijos pirmininko, Lietuvos ūkininkų sąjungos rajono skyriaus vadovo Zigmanto Aleksandravičiaus, laimingi tie žemdirbiai, kurie turi kam perduoti ūkius, pasisekė tiems, kurie turi ką paveldėti, bet didžiausios pagarbos ir palaikymo nusipelno jauni žmonės, savo triūsu ir protu besikuriantys kaime, turintys idėjų, užsispyrimo ir noro niekur nepabėgti iš gimtinės.

„Metų ūkio“ konkursui iš visų šešių rajono seniūnijų pavyko surinkti 11 pretendentų, daug jaunų ūkininkų, tačiau apžiūros išvakarėse du subatėnai atsisakė priimti vertintojus, taigi liko 9 pretendentai, iš jų 3 Kupiškio seniūnijos, po 2 Alizavos ir Skapiškio, po vieną Noriūnų ir Šimonių ūkininką.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video