2024/03/29

 

NORI ŽVEJOTI – PASIRŪPINK ŽVEJO BILIETU

Žvejyba – vienas iš vasaros malonumų. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Vasarą ne tik užkietėję žvejai mėgėjai išsiruošia prie vandens telkinių su meškere ir kita tam užsiėmimui reikalinga amunicija. Šiuo metu tarp jų galime sutikti ir atsitiktinių žūklautojų. Vieni nori tik palaikyti kompaniją patyrusiems žvejams, kiti – save išbandyti naujoje veikloje. Juolab kad žuvų išteklių mūsų upėse ir ežeruose, pasak mokslininkų, šiuo metu yra apsčiai.

Kartais šį užsiėmimą gali apkartinti aplinkos apsaugos inspektoriai.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Stinga informacijos

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Alfredas Breivė sakė, kad brakonieriavimo atvejų Lėvens tvenkinyje (Kupiškio mariose), kur žvejojama labai intensyviai ir kituose Kupiškio rajono vandens telkiniuose pastaruoju metu labai sumažėjo. Užfiksuotas gal tik vienas kitas žvejybos tinklais atvejis. Buvo maždaug 10 žvejų įspėti, nes neturėjo informacijos, kad reikia įsigyti jiems žvejo bilietą, nepaisant to, kad jie yra vieno ar kito rajono Medžiotojų ir žvejų draugijos (MŽD) skyrių nariai.

Mat šis valstybinis vandens telkinys yra išnuomotas Medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyriui. Ši organizacija rūpinasi nepigiai kainuojančiu jo įžuvinimu ir visi žvejai iš kitur privalo įsigyti leidimus čia žvejoti. Tos lėšos atitenka Lėvens tvenkinio nuomininkams.

„Įžuvinimas yra kasmet tikrinamas. Kiek ir kokių žuvų reikia, įžuvintojai žino pagal aplinkos ministro patvirtintą planą. Pastaruoju metu Kupiškio marios labai pagarsėjusios starkių gausa. Jų žvejoti čia atvažiuoja žvejai iš visos Lietuvos“, – sakė pašnekovas ir nuogąstavo, ar tokia intensyvi šios rūšies žuvų žvejyba nepakenks jos populiacijai šiame vandens telkinyje.

Kokių žuvų turime

Apie žvejybos leidimus ir įžuvinimą išsamiau papasakojo MŽD Kupiškio skyriaus medžioklės žinovas Gaudentas Baikauskas.

Pasak jo, vandens telkiniai Lietuvoje yra valstybiniai ir privatūs. Valstybiniai gali būti kam nors išnuomoti. Antai Medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyrius šiuo metu nuomoja ne tik Lėvens tvenkinį, bet ir Noriūnų, Stirniškių, užtvankas, Mituvos ežerą ir Šaukliškių karjerą.

Šio skyriaus nario mokesti yra 23 Eur. Tad atskiro žvejo bilieto jiems pirkti nereikia. Visi kiti žvejai, nepriklausantys šiam skyriui, privalo įsigyti žvejo bilietą, jei žvejoja minėtuose vandens telkiniuose.
Žvejo bilietas dviem paroms kainuoja 1,40 euro, mėnesiui – 5 eurus, metams – 14 eurų. Juos galima įsigyti „Perla“ terminaluose arba per elektroninę sistema ALIS.

Nemokamai žvejoti gali vaikai iki 16 metų, socialinio draudimo pensininkai ir neįgalūs asmenys. Žvejybos metu reikia su savimi turėti žmogaus statusą patvirtinantį dokumentą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Nusmizai krumuos mokek valdziai duokle, pirstelejai mokek c,o2 uz oro tarsa ir panasiai apmokestinkim viska ka imanoma pvz tapai seimo nariu mokek otkato. kysio mokesti

  • Labai prasta nauja km svetaine. Labai

  • Papildomai paaiškinu, kad straipsnyje nurodytos žvejų leidimų kainos galioja tik vienam MŽD Kupiškio skyriaus išnuomotam vandens telkiniui

Rekomenduojami video