2024/04/18

 

JAVAPJŪTĖ ŠIEMET BUS ĮDOMI

Kombainų rajono laukuose dar nematyti. Rasos Čepaitės nuotrauka

Kombainų rajono laukuose dar nematyti.
Rasos Čepaitės nuotrauka

Jeigu ne paraudusių šermukšnių kekės, manytum, dabar tik vidurvasaris, taip dar gražiai žalias visas kraštovaizdis, be gelsvų laukų brandos spalvų.
Praėjusią savaitę į Anykščius suvažiavę įvairių Lietuvos regionų ūkininkai vienu balsu kalbėjo – šiemet javapjūtė vėluoja bent dvi savaites. Praėjo dar savaitė, o laukai vis dar žali, tik kai kur matyti brandos ženklų. Toks vaizdas regimas bent jau mūsų krašte.

Ada DVARIONAITĖ

Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos rajono biuro augalininkystės konsultantas Gintas Jakštonis patvirtino, kad ankstesniais metais liepos 24–25 dienomis javapjūtė jau būdavo įsibėgėjusi, masiška, laukuose visur kombainus galėjai pamatyti.

Dabar ne tik dažni lietūs neleidžia darbuotis, bet ir javai dar nepribrendę, apie kviečių laukus nėra ko ir kalbėti, tik žieminiai miežiai jau gelstelėję, ankštinės kultūros.

„Augalas turi subręsti, saulė pagreitintų šį procesą, o lietūs pristabdo. Šiandienos (trečiadienio) oras, ištisa dargana, gerų minčių nekelia, belieka tikėtis ir laukti gerų pokyčių“, – svarstė pašnekovas.
Vėlyva javapjūtė sutrikdys kitus vasaros pabaigos darbus, rugpjūčio viduryje jau sėjami žieminiai rapsai, vadinasi, visi darbai sugrius vienu metu. O jeigu kas neturi savo džiovyklų, dar teks su derliaus kroviniu važiuoti prie elevatorių, stovėti eilėse, jos gali būti ilgos, taigi ūkininkų dienos ir naktys bus dabar neramios.

Visgi dabartinė technika ir technologijos, pasak konsultanto, leidžia bent minimaliai surikiuoti visus lauko darbus, atlikti juos sparčiai kad ir su didesniais nuostoliais, mažesniu derliumi. Nemenką agronomijos darbo patirtį turinčio konsultanto G. Jakštonio atmintyje įsirėžę 1979–1980 metai, labai lietingi, kai jokia technika negalėjo įvažiuoti į laukus dėl nesiliaujančių liūčių. Tada derlius liko laukuose, javų likučius baigė pjauti prieš naujuosius metus, ūkių gyvuliams nebuvo pašarų, pavasariui – sėklos.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video