2024/04/19

 

NĖRA NORINČIŲ – NĖRA IR PROBLEMŲ?

Rajone iki šiol neatsirado nė vieno žmogaus, norinčio imtis budinčio globėjo pareigų, todėl iš biologinių šeimų paimti vaikai patenka į artimųjų globą arba į globos namus. Kol kas prošvaisčių nesimato ir neaišku, ar greitu laiku Savivaldybėje bus įdarbinti budintys globėjai. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Rajone iki šiol neatsirado nė vieno žmogaus, norinčio imtis budinčio globėjo pareigų, todėl iš biologinių šeimų paimti vaikai patenka į artimųjų globą arba į globos namus. Kol kas prošvaisčių nesimato ir neaišku, ar greitu laiku Savivaldybėje bus įdarbinti budintys globėjai.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Iš biologinių šeimų paimamų vaikų skaičius Lietuvoje išties įspūdingas, neretai jie patenka į globos namus – po du tris per dieną. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija turi ambicingą planą ir siekia stiprinti globėjų tinklą, kad nuo žemės paviršiaus galutinai išnyktų instituciniai globos namai, o tam reikia maždaug 750 globėjų.

Šalies savivaldybėse po truputį buriamos budinčių globėjų komandos, tačiau rajone ledai iš mirties taško nepajudėjo. Vaiko teisių apsaugos skyriuje (VTAS) jaučiamas pasimetimas, o ne interesas, kad tokio pobūdžio globėjų atsirastų.

Audinga SATKŪNAITĖ

Paimti devyni vaikai

Kupiškio socialinių paslaugų centro atestuota socialinė darbuotoja globėjų ir įtėvių rengimui Jolanta Jasinskytė tvirtina, kad vaikai iš biologinių šeimų gali būti paimami, kuomet pavojus gresia jų gyvybei ar saugumui, naudojamas fizinis, psichologinis, seksualinis smurtas ar kai jie nėra tinkamai prižiūrimi.
Pasak jos, paėmus vaiką iš šeimos pirmiausia yra ieškoma artimų giminaičių, kurie jį galėtų globoti, tik kraštutiniu atveju mažamečiai patenka į globos namus.

Nuo 2017 metų sausio 1 dienos iki liepos Kupiškio rajono savivaldybėje devyniems vaikams buvo nustatyta laikinoji globa, trims iš jų šeimose, o likę pateko į globos institucijas. Vaikų teisių apsaugos skyriuje laikinai direktorės pareigas einančios Violetos Motiejūnienės teigimu, dažniausia paėmimo priežastis – pavojus vaiko saugumui dėl jo nepriežiūros.

Klausimų daugiau nei atsakymų

Asmuo, norėdamas tapti profesionaliu globėju, pirmiausiai turėtų kreiptis į Kupiškio rajono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyrių. Laikinai skyriaus vedėjo pareigas einanti V. Motiejūnienė išgirdusi klausimą apie budinčius globėjus patarė kreiptis į kito skyriaus specialistę. Pastaroji stebėjosi, kodėl jai peradresuoti klausimai apie tai, kas į jos pareigybes neįeina.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video