2024/04/18

 

BEDARBIAMS – LIEPĄ ATOSTOGOS, O VALDŽIAI GALVOSŪKIS

Rasos Čepaitės nuotrauka
Per patį vasaros darbymetį norintys dirbti ir nors kiek užsidirbti bedarbiai turės dairytis įvairių sezoninių darbelių ne iš valdžios malonės, nes viešųjų darbų pertvarka stabtelėjo iki rugpjūčio.
Rasos Čepaitės nuotrauka

Nuo liepos įsigaliojus naujam socialiniam modeliui, bus taikomas ir naujas Užimtumo įstatymas, kuriame nebėra iki šiol gana paplitusių viešųjų darbų.

Viešuosius darbus dirbusiems bedarbiams tai buvo kone vienintelė proga užsidirbti pragyvenimui bent kelis mėnesius. Šių žmonių darbas buvo didelė paspirtis seniūnijoms tvarkant ir prižiūrint viešąsias teritorijas.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kviečia teikti paraiškas

Politikai akcentuoja, kad įsigaliojus naujam Užimtumo įstatymui savivaldybės pačios turės mąstyti, kuo užimti bent kiek padirbėti norinčius bedarbius.

Ar tam pasirengusi Kupiškio rajono savivaldybė?

Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus Mariaus Mališausko, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viešieji darbai vertinami kaip neefektyvi pagalbos priemonė darbo neturintiems žmonėms.

Pagal šių metų gegužę socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu patvirtintą Užimtumo programų rengimo ir jų finansavimo tvarkos aprašą, šią programą rengia pati savivaldybė, atsižvelgdama į šiuos pagrindinius principus: bendradarbiavimo, kompleksiškumo, individualumo, tęstinumo, efektyvumo, ekonomiškumo bei viešumo.

„Reikia pripažinti, kad didelio aiškumo ir tikslių nurodymų, kokios naujos užimtumo programos turi būti, nėra, todėl tiek mūsų Savivaldybė, tiek kitos savivaldybės, kardinalių pokyčių nenumato ir 2017 metų antro pusmečio užimtumo programos savo esme bus panašios į Viešųjų darbų programą.

Kupiškio rajono savivaldybė šiai programai finansuoti antrą pusmetį turi 145 tūkst. eurų. Numatoma įdarbinti apie 65 asmenis 3–4 mėnesius įvairiems teritorijų tvarkymo, laikino pobūdžio pagalbiniams darbams, tarp jų ir socialinių paslaugų pobūdžio bei panašiems. Liepos mėnesį numatoma rinkti paraiškas iš įstaigų, norinčių įsitraukti į programą, įdarbinti žmones pagal tas paraiškas ketinama rugpjūtį“, – paaiškino M. Mališauskas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • jau taip bedarbis nuskriaustas-dar atimama bet kokia galimybė nors mėnesiui užsidirbti. Jei darbo birža iš viso kai pats bedarbis susirasdavo darbą-tada tvirtindavo viešuosius darbus. Tai kas bus kai savivaldybė to imsis?. Tai manau arba iš viso nebeskirs jokių darbų arba skirs tik palankiems- lojaliems bedarbiams pagal malonų bendravimą ir pažintis. Šiaip jei esi čia bedarbis_ su sveikatos problemomis negalintis susirasti darbo o neįgalumo neskiria-tai pasiūlymas vos ne pasieškoti sau mirties. Lūdna.

Rekomenduojami video