2024/03/28

 

„OBELĖLĖ“ ŽAVISI AUGALAIS IR JUOS PUOSELĖJA

Kupiškio vaikų lopšelio-darželio „Obelėlė“ šiltnamis – išsipildžiusi sena svajonė. Autorės nuotrauka

Pastaruoju metu šalies darželiuose, mokyklose ir kitose ugdymo įstaigose pradėjo dygti šiltnamiai. Taip norima skatinti vaikus nuo pat mažumės užsiimti augalininkyste, diegti supratimą, iš kur ant mūsų stalo atsiranda daržovės, prieskoninės žolelės.

Šiemet Kupiškio vaikų lopšelyje-darželyje „Obelėlė“ irgi stovi šiltnamis.

Apie jo atsiradimą ir kitus ūkiškus dalykus pasikalbėjome su šios ugdymo įstaigos vadove Danguole Koženiauskiene ir jos pavaduotoja ugdymui Jurgita Naikauskiene.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Šiltnamio ir augalų šventė

Šiuo metu šis darželis vienintelis turi savo šiltnamį. Oficiali šiltnamio atidarymo ceremonija vyko gegužės 18-ąją, Tarptautinę žavėjimosi augalais dieną.

„Vaikams papasakojome, kas šiltnamyje augs, kaip augalus reikės prižiūrėti. Čia žadame auginti ekologiškas daržoves, prieskonines žoleles. Žavėjimosi augalais dieną vaikams priminėme, kokie medžiai auga darželio teritorijoje, kas žydės vadinamame močiutės gėlyne, kur pasodinti bijūnai, auskarėliai, narcizai. Tą dieną visi pasigrožėjome nauju alpinariumu, kurį įrengėme netoli centrinių darželio vartų.

Auklėtojos papasakojo, kokie spygliuočiai ir kitokie augalai čia auga, iš kur kilo alpinariumo pavadinimas. Pasirodo, jis tikrai susijęs su Alpių kalnais. Sakoma, kad žmonės žavėdavosi žydinčiomis, žaliuojančiomis Alpėmis, o vėliau panoro, kad panašus gėlynas, primenantis kalnus, atsirastų ir prie jų namų.

Šioje vietoje įkurdinome ir Jono Remeikio skobtą medinę šeimynėlę. Čia netrukus pastatysime ir originalų medinį suoliuką“, – apie naujus darželio teritorijos tvarkymo akcentus papasakojo D. Koženiauskienė.

J. Naikauskienė teigė, kad nuo pat ankstyvo pavasario kiekvienos darželio grupės auklėtojos su vaikais ant palangės dėžutėse pasisėja įvairių augalų. Vėliau tie augaliukai būdavo perkeliami į jų daržą, o šiemet jau sodinami šiltnamyje. Sėklomis ir kai kuriais daigais yra dalijamasi su tėvais.

Pasak D. Koženiauskienės, kad chaotiškai visi nesodintų kur papuola augalų, auklėtoja Rima Simanavičienė ir auklėtojos padėjėja Elena Raudonienė yra paskirtos šio šiltnamio šeimininkėmis. Jos ir pareguliuoja, ką ir kur sėti, sodinti, kaip prižiūrėti. Vaikai šiltnamį laisto. Vėliau bus mokomi skabyti pomidorų pažastėles, purenti lysves, išmoks atskirti piktžoles.

Direktorė pabrėžė, kad visos jų šiltnamyje išaugintos daržovės atsidurs ant darželinukų valgio stalo.

Kaip pildosi svajonės

J. Naikauskienė papasakojo, kad įsigyti šiltnamį buvo jų sena svajonė. Darželis yra sveikos gyvensenos krypties, priklauso darželių asociacijai „Sveikatos želmenėliai“. Taigi ne tik sportas, bet ir dėmesys ekologijai, sveikai mitybai yra jų prioritetas. Tad ekologiškas daržininkavimas su tais dalykais labai siejasi.

„Norėdami įsigyti šiltnamį su kitais šalies lopšeliais-darželiais bandėme dalyvauti konkurse „Mano svajonių šiltnamis“ ir tokiu būdu jį gauti. Pretendentų buvo labai daug, tad ir laimėti mažai galimybių. Apie mūsų svajonę sužinojo darželio tėvų tarybos narė Žaneta Jasaitienė. Jos iniciatyvos ir tarpininkavimo dėka tas šiltnamis ir atsirado. Jį mums padovanojo verslininkas Povilas Gurklys, o įmonė „Durpeta“ parūpino durpių. Be tokios paramos tikrai svajonės dar ilgai būtume siekę“, – kalbėjo D. Koženiauskienė.

Pasak jos, didžiausias impulsas turtinti „Obelėlės“ aplinką atsirado, kai savo teritoriją aptvėrė patikima tvora. Vėliau jų teritorijoje dar turėtų atsirasti keletas naujų treniruoklių, vieta vaikams žaisti mažąjį krepšinį.

Apie žavėjimąsi augalais

Nuo 2012 metų kasmet gegužės 18-ąją minima Tarptautinė žavėjimosi augalais diena. Šventę inicijavo Europos augalų tyrimų asociacija (European Plant Science Organization, EPSO). Diena minima visose pasaulio šalyse. Ji skirta pagerbti žemėje augančioms augalų rūšims, kurių mokslininkai suskaičiuoja daugiau nei 250 tūkstančių.

Lietuvoje šventę organizuoja botanikos sodai: supažindina visuomenę su augalų rūšimis, siekia parodyti augalų tyrimų svarbą žemės ūkiui, maisto pramonei, aplinkosaugai, sodininkystei, miškininkystei ir ne maisto produktų pramonės – popieriaus, medienos, chemijos, energetikos ir farmacijos – produkcijai.

Visame pasaulyje organizuojami renginiai, kuriuose ir suaugusieji, ir patys mažiausieji gali rasti veiklos, skatinančios pažinti didžiulę augalų įvairovę.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video