2024/03/29

 

AR GERĖS VAIKŲ NAŠLAIČIŲ GYVENIMAS?

Agnės Penkauskaitės nuotrauka

Agnės Penkauskaitės nuotrauka

Raimonda MIKUČIONYTĖ

Savaitės pradžioje, likus porai dienų iki Tarptautinės vaikų gynimo dienos – birželio 1-osios, Seimas pritarė Vaikų išlaikymo fondo įstatymo pataisoms, kuriomis siekiama dvigubinti išmokas vaikams, kurių neišlaiko tėvai.

Norisi tikėti, kad pataisos bus priimtos ir įsigalios. Paradoksalu, o gal ir ne, kad Vaikų išlaikymo fondo įstatymo pataisoms pritarta prieš pat Vaikų gynimo dieną. Tikiuosi, kad tokiam sprendimui pritarti įtakos neturėjo artėjanti data.

Kelia nerimą kitas dalykas: atrodo, kad šios pataisos nepalies vaikų, kurie neteko vieno iš maitintojų – tėvo arba motinos. Jeigu girtas vairuotojas suvažinėjo vieną iš tėvų, vaikams, likusiems našlaičiais, priklauso našlaičio pašalpa – 33,60 eurų per mėnesį. Be to, stebina keistas teisingumo supratimas: girtas vairuotojas suvažinėja žmogų, bet tai neprilyginama nužudymui. O jei tai neprilyginama smurtiniam nužudymui, tai iš Nukentėjusių nuo smurtinių nusikaltimų asmenų fondo vaikams našlaičiams žalos atlyginti šiukštų negalima.

Paradoksas ir tiek: siūloma didinti paramą alimentų negaunančioms šeimoms, susiejant išmokas su minimaliu pragyvenimo lygiu ir kartu riboti viešąsias paslaugas tėvams, kurie neišlaiko savo vaikų, bet nutrenkus girtam kelių gaideliui tėvą, motiną, našlaičiams skiriama vargana pašalpa.

Antra vertus, pataisos, kurias pasiūlė parlamentarai – labai svarbus žingsnis, siekiant padėti vienišiems ar išsiskyrusiems tėvams, kurie vieni augina vaikus. Dabar jiems mokama daugiau kaip dešimtmetį nekeista 57 eurų išmoka, o pagal šiuo metu nustatytą MMA tai būtų 114 eurų per mėnesį. Priėmus siūlomas įstatymo pataisas būtų mažinama socialinė atskirtis ir užtikrinamas minimalus pragyvenimo lygis labiausiai socialiai pažeidžiamų šeimų vaikams.

Lyg ir vertėtų džiaugtis, ploti katučių, bet rankos nekyla.
Vadinasi, vaikams našlaičiams, t. y. netekus vieno iš tėvų dėl girtutėlio vairuotojo kaltės, ir toliau bus mokama vargana našlaičio pašalpa?

Žinau, kad Lietuva pasižymi itin aukštais skyrybų rodikliais ir dideliu skaičiumi tėvų, kurie vengia mokėti už savo vaikų išlaikymą, o remiantis Statistikos departamento duomenimis, skurdo riziką patiria net 46 proc. vienišų motinų (tėvų), auginančių vaikus.

Vis dėlto norisi išgirsti, į kokią kategoriją patenka vaikai, kurių mamą arba tėtį suvažinėjo girtas vairuotojas? Ar jie sulauks teisinių pokyčių, ar tokiam eismo įvykio kaltininkui bus paskirta griežtesnė bausmė, ar valstybė artimiesiems priteistą žalą pradės mokėti iš Nukentėjusių nuo smurto nusikaltimų asmenų fondo ir skirs solidesnes našlaičio pašalpas?

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video