2024/04/19

 

APŽIŪRĖJO JUODLIGĖS KAPINYNUS

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Kupiškio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kartu su Kupiškio rajono savivaldybės civilinės saugos specialistu Nerijumi Kruču baigė planinį rajono juodligės kapinynų patikrinimą. Jų būklė nėra ideali. Tad aptarta, kaip tos teritorijos artimiausiu metu turėtų būti tvarkomos.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Pasigenda rimtesnio požiūrio

Pasak Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiosios veterinarijos gydytojos-inspektorės Ritos Pasmokienės, juodligės sporos gali išlikti gyvybingos ir šimtą metų. Jas gaminantis mikrobas yra atsparus šalčiui, o 55 laipsnių karštyje žūva per valandą. Todėl visi gyventojai turėtų labai atsakingai elgtis juodligės kapinynų vietose. Tose teritorijose negalima kasinėti žemės ar vykdyti kitokią ūkinę veiklą.

Juodligė – pavojinga infekcinė liga. Ja gali sirgti ir gyvuliai, ir žmonės. Laiku nepradėjus gydymo, ši liga gali įgauti sepsio formą ir būti mirtina. Ja užsikrėtę gyvuliai yra utilizuojami, o sveikieji, gresiant pavojui užsikrėsti, skiepijami.
Juodligės sporos gali būti naudojamos ir kaip bakteriologinis ginklas.

„Kartais žmonėms informacija apie buvusius juodligės židinius jų krašte atrodo kaip koks anekdotas. Kai kurie tiki pasakojimais, kad ten palaidoti kritę gyvuliai buvo neva persiėdę burokų ar nugaišo dėl kitų panašių priežasčių, tik ne dėl juodligės. Toks požiūris, kad nieko rimta čia nėra, klaidingas. Nuo paskutinės Kupiškio rajone užfiksuotos juodligės 1984 metais Vizgiūnuose praėjo tik 33 metai. Verčia susimąstyti ir toks faktas, kad 1940 metais, prieš 44 metus, šalia tos vietos irgi buvo nustatytas juodligės židinys. Pernai Švedijoje, Rusijoje buvo atsiradę naujų šios ligos židinių. Palyginti neseniai, 2014 metų liepą, Lenkijoje nugaišusiam arkliui irgi buvo patvirtinta juodligės diagnozė. Į visa tai turėtume atkreipti dėmesį. Juk vyksta gyvūnų judėjimas iš šalies į šalį. Žmonės mėgsta įsigyti ir iš svetur atsivežti egzotiškų gyvūnų. Be to, tikrindami juodligės kapinynus neretai pastebime, kad jų plotai traukiasi, o arimai aplink juos didėja. Taip neturėtų būti. Geriau būti atsargiems“, – sakė pašnekovė.

Į tvarkymą įsijungs ir Savivaldybė

Jau rašėme, kad Kupiškio rajone iš viso yra 11 juodligės kapinynų. Daugiausia jų yra Kupiškio seniūnijoje. Tai Maugarų, Drūlėnų, du Vizgiūnų ir Gindvilių-Vilniaus kaimuose. Alizavos seniūnijoje yra Likalaukių kaimo teritorijoje Griciūnų juodligės kapinynas. Subačiaus seniūnijoje – Žvirblionių, Lukonių, Gražiškių (čia juodligė užfiksuota 1935 metais, pirmą kartą rajone) kaimuose, Šimonių seniūnijoje juodligės kapinynas yra pačiuose Šimonyse, ganykloje prie vienos sodybos. Pasak R. Pasmokienės, pastarasis kapinynas labiausiai kelia nerimą, nes gyvuliai ganomi netoliese. Tad ten labai reikia saugoti, kad į kapinyno teritoriją jie nepatektų.

Juodligės kapinynus apžiūrėję Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai džiaugėsi, kad į juodligės kapinynus dėmesį atkreipė ir Savivaldybė. Iš jos tikimasi pagalbos rengiant tikslų kapinynų žemėlapį.

Savivaldybės civilinės saugos specialistas N. Kručas sakė, kad per seniūnijas bus rengiama talka iš naujo pažymėti tų kapinynų riboms, sutvarkyti tvoroms, bus perdažyti ryškesnėmis spalvomis metaliniai kapinynų ženklai, apipjauti krūmynai.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video